Adwords average position

Autor: Miroslav Varga

Datum: 12 svibnja, 2020

AVERAGE POSITION – točno mjerenje netočnih podataka

Average position ili AVG pos je jedan od onih podataka u Google AdWords sučelju, koji priča vrlo specifičnu priču. Pazite da Vas ta priča ne odvede u krivom smjeru.

AVG pos ili na hrvatskom prosječna pozicija, govori o tome koju je prosječnu poziciju imao oglas dok je bio prikazan s ostalim oglašivačima. To ne znači da je oglas bio stvarno na toj poziciji. Možda nikada nije bio na toj poziciji!

Primjerice, ako je bilo tri prikazivanja oglasa na prvom mjestu, jednom na drugoj poziciji, sedam puta na trećoj i devet puta na šestoj poziciji, prosječna se pozicija izračunava prema formuli:

[(3 x 1) + (1 x 2) + (7 x 3) + (9 x 6)] / (3 + 1 + 7 + 9)  = (3 + 2 + 21 + 54) / 20 = 4

Vidljivo je iz primjera da oglas nikada nije bio na poziciji 4, ali će izvještaj pokazati da je AVG pos = 4.

Miroslav Varga blog best practice

Važno je pri tome znati da je Avg. position podatak koji ne govori o stvarnoj poziciji na kojoj je oglas bio nego je to relativna pozicija u odnosu na ostale oglašivače. Za Avg. Pos Google kaže:

A statistic that describes how your ad typically ranks against other ads…

Svakako pročitajte Google pojašnjenje jer vidim da ima puno zbrke u razumijevanju to podatka. Čak sam nedavno čuo da pozicija 2.3 znači da je oglas bio na drugoj stranici na trećoj poziciji. To je potpuno netočno! 

Zašto je važno gledati i impression share izvještaj

Kada oglas nije uspio licitacijom dospjeti u poziciju da se prikaže, ne ulazi u izračun AVG pos. Koliko je bilo situacija u kojima oglas nije sudjelovao u licitaciji, vidi se u Search Lost Impression Share (rank) izvještaju. On postoji nažalost samo na razini kampanje. Ali, dobar je indikator koliko puta oglas uopće nije bio prikazan u odnosu na to kolika je bila potražnja i izražava se postotkom.

Miroslav Varga blog best practice

Search Lost Impression Share – kako ga uključiti u 4 koraka

Zato je važno prilikom čitanja AVG pos podataka uzeti u obzir i impression share podatke i tek kada se prate oba podatka, imate neku sliku. Inače će Vam se dogoditi situacija da ćete misliti da ste dobro pozicionirani, a u stvari Vam se oglas prikazao samo 2 puta dnevno. Ako je oglas bio jednom prvi i jednom kao deveti AVG pos će biti 5. To se čini sasvim ok. Ali ako vidite da ste u 98% slučajeva izgubili priliku sudjelovanja u prikazivanju, taj podatak ima sasvim drugo značenje.

UPDATE: OVO U NASTAVKU VIŠE NIJE MOGUĆE PRATITI U ADWORDS SUČELJU JER JE GOOGLE PROMIJENIO (UGASIO) TE OPCIJE!
Top vs. Other i Analytics također treba pogledati

Svakako je poželjno provjeriti i izvještaj Top vs. Other o poziciji oglasa u AdWordsu sučelju.

Miroslav Varga blog best practice

Provjera pozicije prikaza oglasa

Ako imate ugrađen e-commerce modul na web stranici i povezane AdWords i Analytics račune, treba gledati i vrlo koristan izvještaj o prodaji (prihodu) ovisno o poziciji oglasa u Analytics izvještaju.

Miroslav Varga blog best practice

E-commerce izvještaj po poziciji

Tek pregledom svih ovih izvještaja, moguće je zaključiti da li je pozicija oglasa u AVG pos izvještaju dobra ili loša. Gledanjem samo AVG pos kolone, premalo je informacija o tome da li je oglas na dobrom mjestu.

Nadamo se da Vam je članak bio zanimljiv i da ste naučili nešto novo. Ako želite znanje pretočiti u praktične vještine kojima ćete unaprijediti Vaše poslovanje i povećati prihode pridružite nam se na radionicama ili online edukacijama. Potražite svoju omiljenu radionicu u kalendaru Best Practice edukacija.

 

Prijavite se na newsletter

Primajte stručne članke, obavijesti o nagradnim natječajima, akcijama i radionicama jednom tjedno

Poštujemo privatnost. Vaši se osobni podaci neće prosljeđivati treićim osobama, obrađivat će se povjerljivo i s njima će se postupati u skladu s Uredbom (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016.

Provjerite naša pravila zaštite privatnosti

15
godina
s Vama

Lider u kvaliteti poslovnih edukacija
Best Practice je trenersko-konzultantska organizacija specijalizirana za razvoj kompetencija zaposlenika. Pomažemo organizacijama da prodaju i komuniciraju bolje, upravljaju lakše i vode svoje ljude na bolji način.
Kvaliteta nema alternativu stoga u svaki projekt ulažemo više energije, a isporučujemo veću vrijednost od uobičajene. Ponosimo se listom klijenta od gotovo 500 tvrtki od kojih su mnoge lideri u svojim industrijama. Hvala Vam na povjerenju i vidimo se na radionicama.

459

Klijenata u 9 zemalja

3266

održanih radionica

18850

zadovoljnih polaznika

O tvrtki:
IDEALAN OTOK, vl. Petar Majstrović
Sjedište: PALINOVEČKA 19 C, 10000 Zagreb, HR
OIB: 16733450514 (HR16733450514)

Pravni podaci:
Račun kod Erste&Steiermärkische Bank d.d
IBAN: HR1024020061140366283
SWIFT: ESBCHR22
Članovi društva: Petar Majstrović

Kontakti:
Telefon: 013873088
Mobilni: 0913873088
E-mail: [email protected]

Share This
×

Edukacije u košarici

 
Sve ukupno: 0,00  (0,00 Kn)
Kreni na plaćanje
Pogledaj košaricu Obriši stavke