Select Page

CPM ili CPC, pitanje je sad

Autor: Miroslav Varga

Datum: 8 svibnja, 2020
Miroslav Varga blog best practice

CPM = cost per Mille, CPC = cost per click

Šteta je ne oglašavati se online, ali još je veća šteta to raditi ne-efikasno i sub-optimalno kako bi Avinash Kaushik rekao. Jedan od češćih propusta s kojima se susrećem je neadekvatna strategija licitacije. Na HITIT konferenciji je kolega Davorin predstavio naše rezultate testiranja raznih strategija licitacije na vrlo velikom uzorku kampanja koje imamo u portfelju (slika je posuđena iz njegove prezentacije). Nisu sve strategije bile uspješnije kod svih kampanji, ali gledano u prosjeku, neke strategije su donijele značajne pogodnosti u odnosu na prethodno stanje. Tu se svakako izdvaja Target CPA strategija.

Mi ne mjerimo konverzije

Jao, koliko sam puta to čuo. To je kao da kažeš nikad ne pogledam na vodomjer ili plinomjer jer platim koliki mi pošalju račun. Ta je strategija legitimna, ali nisam siguran da je optimalna.

Osim što bi svaki AdWords stručnjak morao sve strategije isprobati kako bi svom klijentu pronašao najbolje, tako postoje i neke vrlo jednostavne stvari koje premalo ljudi koristi. Jedna od tih je promjena plaćanja s CPC na CPM model. Pogotovo ako se ne mjere konverzije.

Na slikovne oglase (bannere) u pravilu klikamo puno slabije nego na oglasne poruke u tražilici. To je zbog push / pull efekta.

  • Push oglašavanje je kada se oglasna poruka ‘gura’ osobama koje je ne očekuju / ne žele / ne traže u tom trenutku. To su npr. radio poruke, TV reklame, plakati i slično
  • Pull oglašavanje je kada poruka stiže jer ju tražim ili očekujem npr pretraživanjem u Google tražilici ili zamolim prolaznika za prospekt koji dijeli i sl.

Kako nas slikovne poruke napadaju nesmiljeno, razvili smo mehanizam sljepila (tzv. banner blindness), klikamo vrlo rijetko na bannere (prema Google podacima je CTR prosjek za Hrvatsku 0,08%) i čak je veća vjerojatnost da ćemo preživjeti pad aviona nego kliknuti na banner.

CPC ili CPM?

Slikovne poruke osim svih navedenih zamki kriju i jednu koja košta. To je odluka hoćemo li plaćati na tisuću prikaza (CPM – odnosno kod Googla je to ona slika koja je vidljiva 50% dulje od 1s) ili po kliku (CPC). Iako je odgovor logičan i jednostavan, vrlo malo sam kampanja vidio koje to koriste.

Ako ste na početku oglašavanja i ne znate koja je poruka bolja, odnosno donosi bolje rezultate (Conv rate, CTR) preporučujem krenuti s CPC plaćanjem. Plaćate samo ako je vaša poruka nekome zanimljiva i on je klikne. Vremenom, kada sakupite povratnu statistiku, provjerite koliki je CTR. Ako je CTR vrlo mali (puno prikaza, malo klikova) ostavite plaćanje po CPC modelu jer malo plaćate.

Ako Vam je vrlo visok CTR (npr 6 klikova na tisuću prikaza) tada bi možda bilo jeftinije plaćati po CPM modelu (jer 1 CPM će vjerojatno biti manji od 6 CPC).

Ali, kako ne bi lutali u tom određivanju što je bolje, preporučujem da si kreirate Custom Column koja se zove npr. ‘Omjer AvgCPM / Avg CPC’ i pogledate kod kojih je kampanji taj omjer veći od 1.

Sve kampanje kod kojih je Avg. CPM / Avg. CPC < 1 preporučujem prebaciti na CPC model. To su kampanje sa slabim CTR-om i kod njih je bolje ne plaćati prikazivanje nego samo klikove. Ostale bih prebacio na CPM i mjerio bi učinak.

Nadamo se da Vam je članak bio zanimljiv i da ste naučili nešto novo. Ako želite znanje pretočiti u praktične vještine kojima ćete unaprijediti Vaše poslovanje i povećati prihode pridružite nam se na radionicama ili online edukacijama. Potražite svoju omiljenu radionicu u kalendaru Best Practice edukacija.

 

 

 

 

Prijavite se na newsletter

Primajte stručne članke, obavijesti o nagradnim natječajima, akcijama i radionicama jednom tjedno

Poštujemo privatnost. Vaši se osobni podaci neće prosljeđivati treićim osobama, obrađivat će se povjerljivo i s njima će se postupati u skladu s Uredbom (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016.

Provjerite naša pravila zaštite privatnosti

15
godina
s Vama

Lider u kvaliteti poslovnih edukacija
Best Practice je trenersko-konzultantska organizacija specijalizirana za razvoj kompetencija zaposlenika. Pomažemo organizacijama da prodaju i komuniciraju bolje, upravljaju lakše i vode svoje ljude na bolji način.
Kvaliteta nema alternativu stoga u svaki projekt ulažemo više energije, a isporučujemo veću vrijednost od uobičajene. Ponosimo se listom klijenta od gotovo 500 tvrtki od kojih su mnoge lideri u svojim industrijama. Hvala Vam na povjerenju i vidimo se na radionicama.

459

Klijenata u 9 zemalja

3266

održanih radionica

18850

zadovoljnih polaznika

O tvrtki:
IDEALAN OTOK, vl. Petar Majstrović
Sjedište: PALINOVEČKA 19 C, 10000 Zagreb, HR
OIB: 16733450514 (HR16733450514)

Pravni podaci:
Račun kod Erste&Steiermärkische Bank d.d
IBAN: HR1024020061140366283
SWIFT: ESBCHR22
Članovi društva: Petar Majstrović

Kontakti:
Telefon: 013873088
Mobilni: 0913873088
E-mail: [email protected]

Share This
×

Edukacije u košarici

 
Sve ukupno: 0,00  (0,00 Kn)
Kreni na plaćanje
Pogledaj košaricu Obriši stavke