Internet marketing v.s. Organic – opet

Autor: Miroslav Varga

Datum: 13 svibnja, 2020

Internet marketing v.s. Organic – opet

Uvijek isto pitanje i uvijek isti odgovor: TESTIRAJTE! Pisao sam u jednom članku ranije da postoji paradoks u internet marketingu. Ima jedno pravilo internet marketinga koje je univerzalno i trajno važeće: NEMA PRAVILA. Samo testiranje, testiranje, testiranje …

Vječna dilema: Da li se oglašavati ako sam prvi?

Google je već testirao vječnu dilemu oglašivača: Trebam li se oglašavati ako sam ionako dobro pozicioniran u organskim rezultatima Google redoslijeda? Zaključak te studije je bio da u 89% slučajeva (u okviru greške istraživanja) oglasi nadopunjuju organske rezultate neovisno. Dakle oglas ne ‘krade’ klikove organskoj poziciji.

Sada je u novoj studiji istraživan odnos posjeta od klikova na oglas u odnosu na klikove od organic rezultata.  Ovisno o poziciji organic rezultata na SERP-u (search engine results page) utjecaj oglasa se mijenja. Dokazano je da postoji nezavisni doprinos oglasa čak i kada smo prvi. Taj doprinos vrlo snažno raste ako smo na nižim pozicijama u SERP-u.

Ukratko da jako ima smisla oglašavati i kada smo prvi odnosno dobro rangirani. Izgleda da su to u Hrvatskoj od velikih brendova shvatili samo KIA i Croatia Airlines.

Miroslav Varga blog best practice

Croatia Airlines oglašavanjem potiskuje druge oglašivače

Miroslav Varga blog best practice

KIA oglašavanjem potiskuje druge oglašivače

Koji je odnos organic v.s. oglas?

Istraživanje je ovaj puta uspoređivalo odnose IAC (Incremental Ad click odnosno porast ukupnih klikova zbog klikova na oglas) prema organic poziciji. Uspoređivan je IAC kada nema organic pozicije (alfa 0), kada je organic pozicija prva (alfa 1), kada je organic pozicija od 2.-4. mjesta (alfa 2-4) i kada je organic pozicija od 5. mjesta naniže (alfa 5+).  Rezultati su dosta zanimljivi:

Miroslav Varga blog best practice

 

Kako posjete ovise o organskoj poziciji i oglasima:alfa 0 = 99%alfa 1 = 50%alfa 2-4 = 82%alfa 5+ = 96%

Zašto je tome tako?

Kada bih znao odgovor na to pitanje, obogatio bih se i mogao bih postati vlasnik Escape-a.

Možda razlog za takve rezultate leži u činjenici da je pojava brend oglasa smanjila mogućnost drugima (manje mjesta) da se uguraju u brend prostor (kod KIA skoro nitko od konkurencije, kod Croatia Airlinesa samo 2).

Druga je mogućnost da je zbog više od 500 promjena Google algoritma godišnje moguće da Vaša organic pozicija pleše. Kako padom organic pozicije naglo raste utjecaj oglasa na ukupan broj klikova, ne možete se osloniti na organic.

Treći je razlog možda u činjenici da ili organic posjetitelj i/ili oglasni posjetitelj Vaš link šalje dalje pa netko u tražilicu upiše URL (što je jakooo često) pa se dogodi da je 1+1=3. Ili je sve to skupa zajedno?

Oglašivaču to u stvari nije bitno. Bitno je da ako ima dobar ROI, to treba raditi i to je sve.

Iako sam prije dvije godine bio skeptičan, sada jako preporučujem: Testirajte. Ako Vam se isplati ulaganje, ima smisla i treba ulagati. Ili ne želite zaraditi?

Nadamo se da Vam je članak bio zanimljiv i da ste naučili nešto novo. Ako želite znanje pretočiti u praktične vještine kojima ćete unaprijediti Vaše poslovanje i povećati prihode pridružite nam se na radionicama ili online edukacijama. Potražite svoju omiljenu radionicu u kalendaru Best Practice edukacija.

 

Prijavite se na newsletter

Primajte stručne članke, obavijesti o nagradnim natječajima, akcijama i radionicama jednom tjedno

Poštujemo privatnost. Vaši se osobni podaci neće prosljeđivati treićim osobama, obrađivat će se povjerljivo i s njima će se postupati u skladu s Uredbom (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016.

Provjerite naša pravila zaštite privatnosti

15
godina
s Vama

Lider u kvaliteti poslovnih edukacija
Best Practice je trenersko-konzultantska organizacija specijalizirana za razvoj kompetencija zaposlenika. Pomažemo organizacijama da prodaju i komuniciraju bolje, upravljaju lakše i vode svoje ljude na bolji način.
Kvaliteta nema alternativu stoga u svaki projekt ulažemo više energije, a isporučujemo veću vrijednost od uobičajene. Ponosimo se listom klijenta od gotovo 500 tvrtki od kojih su mnoge lideri u svojim industrijama. Hvala Vam na povjerenju i vidimo se na radionicama.

459

Klijenata u 9 zemalja

3266

održanih radionica

18850

zadovoljnih polaznika

O tvrtki:
IDEALAN OTOK, vl. Petar Majstrović
Sjedište: PALINOVEČKA 19 C, 10000 Zagreb, HR
OIB: 16733450514 (HR16733450514)

Pravni podaci:
Račun kod Erste&Steiermärkische Bank d.d
IBAN: HR1024020061140366283
SWIFT: ESBCHR22
Članovi društva: Petar Majstrović

Kontakti:
Telefon: 013873088
Mobilni: 0913873088
E-mail: [email protected]

Share This
×

Edukacije u košarici

 
Sve ukupno: 0,00  (0,00 Kn)
Kreni na plaćanje
Pogledaj košaricu Obriši stavke