Select Page

Kako sam za 5h rada pretvorio $303 u $4431

Autor: Mišo Mlakić

Datum: 14 svibnja, 2020
miso mlakic blog best practice

Kratki uvod: njene radionice do sada je uspješno prošlo preko 600 žena iz regiona, uključujući Beograd, Novi Sad, Budvu, Podgoricu, Skoplje, Sarajevo i Zagreb. Jovana bloguje od 2011.godine, tako da je u Srbiji već bila poznata blogerka u svojoj niši, ali u regionu nema toliku pratnju, pa su zbog toga bile neophodne dobre Facebook kampanje kako bismo omogućili da radionice budu podjednako pune i u ostalim gradovima, kao što su u Beogradu. Jovana je imala dobar i viralan sadržaj na blogu od 2011, pokrenula je YouTube kanal u 2018, aktivna je na Instagramu i Insta pričama, kao i na Twitteru i LinkedInu, a radionicu održava od decembra 2016. Šta je Jovana sama uradila? Za potrebe rada sa mnom kreirala je landing stranicu, gdje nudi besplatni eBook svima koji se tek upoznaju s njenim brendom, kao i prodajnu landing stranicu za njenu radionicu. Uz to je napravila profesionalne fotografije za sajt i Facebook reklame s Tijanom Žišić i promotivni video za prodajnu stranicu sa Stanislavom Miljanovićem. To su inicijalne investicije koje je sama načinila, što se tiče vremena i novca, čisto da imate sve informacije crno na bijelo. Šta vama treba kako biste uspjeli online? Da bi uspjeli online, postoji samo jedna dobitna kombinacija:

1.  koliko god vaš proizvod/usluga bio jedinstven i rješavao sve probleme ciljanog kupca, s lošim marketingom nećete napraviti uspješan online biznis. Ili vas neće shvatili ozbiljno ili neće ni čuti za vas.

2.  koliko god vi bili marketinški stručnjak i poznavali sve moguće i nemoguće marketinške strategije i taktike, ako je proizvod loš ili beskoristan, nećete uspjeti. Kratkoročno možete nešto i zaraditi, ali ubrzo će vas prepoznati kao varalicu i reputacija vam ode u nepovrat.

3.  samo i isključivo dobar provod/usluga s pravim marketingom garantira dugoročan i stabilan online biznis!

Kakve to sad veze ima s naslovom i “umnožavanjem” novca?

Pa upravo se ova treća opcija “dogodila” Jovani Miljanović i meni. S Jovanom surađujem od Aprila 2017, te sam zadužen za promoviranje svih njenih radionica od tad. U Februaru 2018 odlučili smo raditi 3 vezane radionice u Beogradu. Inače smo radili do 2 mjesečno. Jovana ima vrhunsku radionicu koju održava uživo pred 10 do max 12 žena – njena želja, jer ona vjeruje da jedino u manjim skupinama može kvalitetno podijeliti svoje znanje i pojedinačno pomoći svakoj od njih – ma koliko god ju ja nagovarao da poveća broj ili radi radionicu online. Ali poštujem njenu odluku. To je njen poslovni model. Možda upravo i razlog zašto je prepoznat i postignut kvalitet. Kako se uspješno zarađuje od radionice? Na te 3 radionice ukupno je prisustvovalo 36 žena. Cijena kotizacije je 100 Eura po osobi. Žene koje prisustvuju radionici dobiju i više nego su platile: to vidimo po samo feedback-u nakon radionice, emailovima i videima koje dobijemo, ručno pisanim zahvalnicama, pažljivim poklonima koje dobiva i naravno, i samom uspjehu tih žena nakon radionice – Jovana ima hrpu testimonial-a koji to potvrđuju. Rezultati koje smo postigli izgledaju ovako:

miso mlakic blog best practice

Ukupno potrošeno na kampanju: $303. Prva kampanja počela 29.1., a zadnju radionicu smo napunili 24.2. Povrat uloženog i dobivenog: 3600 Eura je nekih $4431. Ako to podijelimo za $303 uloženih u kampanju, dobijemo omjer 1 naprema 14uloženo/dobiveno (čak malo i više od toga). Za svaki dolar uložen u kampanju, dobio sam 14 nazad. Mislim da bi svatko od vas bio zadovoljan sa ovakvim povratom, zar ne? Šta sam tačno radio? Promovirao sam Jovaninu landing stranicu svim ženama u Beogradu i okolici (detaljnije ispod). Napravio 3 iste landing stranice za 3 radionice, samo sa različitim datumima održavanja. Funnel izgleda ovako:

Facebook Ad -> Landing stranica -> Email serija + retargeting (jednostavnije i kraće ne može):

miso mlakic blog best practice

Detaljnije objašnjenje Facebook oglasa:

 Za promoviranje stranice koristio sam 2 duga text oglasa i 4 slike koje sam testirao. 250+ riječi u svakom textu oglasa. Razlog: Oglasom sam htio unaprijed pripremiti osobu za ono što će vidjeti na landingu i probati smanjiti broj irelevantnih klikova – želim da na oglas klikne osoba koju zanima tema i radionica. Sve 4 slike pustim na razini oglasa i polako gasim one koje pokažu slabiji rezultata da bi na kraju ostavio 1 do 2 max.

Retargeting kampanja: nakon uspješno popunjene prve radionice i velikog interesa, korištenjem retargeting oglasa uspjeli smo popuniti drugu radionicu potrošivši SAMO $31.82! Do sada najbolji rezultat kako radim s Jovanom. Koristio sam 3 retargeting oglasa: “standardni” – kada ostanu dva mjesta pa da požure s prijavama – urgencija. Ovaj isti oglas koristimo skoro pa godinu dana. I još dva gdje smo napominjali kako se prethodna radionica popunila te da napomenem na ograničenost mjesta. Slike za retargeting oglas uzmem one koje su pokazale najbolji odziv za regularnu kampanju te radionice (ili jednu sliku). Osoba se može registrirati nakon čega ide automatizirana serija emailova gdje pokušavamo konvertirati što više osoba. Dosta jednostavan marketing funnel ali s odličnom konverzijom! Šta vam treba kako bi replicirali Jovanin uspjeh:

1. Super proizvod! Bez kvalitetnog proizvoda ili usluge (bio to fizički ili digitalni, konzultacije ili nešto četvrto) jednostavno se ne može uspjeti online. Bar ne dugoročno.

2. Landing stranica koja će prodati vašu uslugu/proizvod

3. Seriju emailova (email sekvence) koja će dodatno stimulirati registrirane osobe te prikazati VAS (ili vaš brend) kao osobu od povjerenja. Korisno bi bilo imati i dodatni nenajavljeni bonus ili poklon: može nešto jednostavno, pdf, kratki video…ili jednostavna check lista, poznata kao worksheet. Bitno da osoba ima koristi od toga i da je mala barijera do dolaska do tog sadržaja i implementacije istog.

4. Spreman marketing: izvor prometa (Facebook, Google…) + marketinška poruka kojom se obraćate vašoj publici.

Možete li ovo sami uraditi i postići isti rezultat?  Možete možda i bolje! I sam vjerujem da se uvijek može bolje. Meni je trebalo 5 godina rada i učenja da budem tu gdje jesam, ali to ne znači da vi nećete uspjeti postići više za manje vremena. Samo jedan disclaimer: Svi smo dobri u nečemu, svi imamo jedan ili više talenata. Ali nitko od nas ne može niti zna sve. Ovo vam govorim jer ni Jovana ni ja ne možemo sami sve napraviti u svom vlastitom biznisu, bar ne na vrhunskoj razini koju želimo. Šta radi Jovana?
Jovana je osmislila radionicu u decembru 2016 sa željom da pomogne ženama koje žele pokrenuti svoj biznis i pretvoriti hobi u posao, bilo da imaju proizvod, uslugu ili se bave blogovanjem. Napravila je lekcije, PDF eBook za sve polaznice i na emailu ih podržava poslije radionice, što žene nagrađuju dobrim preporukama. Šta radi Jovanin team?

– Landing page za radionicu je radila ekipa iz White City Soft-a.

– Promotivni video radi Stanislav Miljanović.

– Grafički i web dizajn radi Yelka.

– Fotografije radi Tijana Žišić.

Plaćeni i email marketing vodim ja. Moje je da dovedem prave osobe na Jovanin landing page i osiguram odlične konverzije, baš kao ove koje sam vam pokazao u primjeru. Za kraj, da vam kažem koja mi dva pitanja često ljudi postave:

1.  Šta je potrebno kako bi uspjeli online?

2.  Funkcionira li to za moju branšu/proizvod?

Da bi dao odgovor na prvo pitanje, vratit ću se na Jovaninu i moju suradnju, ovoliki uspjeh i povrat uloženog je plod: kvalitetnog proizvoda, poznavanja marketinga i naravno neizbježne faze testiranja koju smo prošli prvih mjeseci. Jovanin pixel sam toliko “istrenirao” da ne koristim nikakve posebne interesne grupe ili profile ženskih osoba. Oglas je serviran publici bez i jednog interesa, odnosno postavio sam sljedeće uvjete: ciljam žene u dobi od 24-55 godina koje žive u Beogradu i okolici. Njih nekih 370 000. “High five” za moć pixela i sposobnost Facebookovog algoritma da uči. Ovi rezultati nisu niti slučajni niti netko od nas dvoje ima čarobni štapić pa da izvede neku magiju ili trik. Dok odgovor na drugo pitanje leži u prvom…naravno da online marketing funkcionira za vaš proizvod. Samo trebate imati ispunjena dva uvjeta: imati kvalitetan proizvod/uslugu i poznavati marketing. Završio bih s tim.

Nadamo se da Vam je članak bio zanimljiv i da ste naučili nešto novo. Ako želite znanje pretočiti u praktične vještine kojima ćete unaprijediti Vaše poslovanje i povećati prihode pridružite nam se na radionicama ili online edukacijama. Potražite svoju omiljenu radionicu u kalendaru Best Practice edukacija.

 

Prijavite se na newsletter

Primajte stručne članke, obavijesti o nagradnim natječajima, akcijama i radionicama jednom tjedno

Poštujemo privatnost. Vaši se osobni podaci neće prosljeđivati treićim osobama, obrađivat će se povjerljivo i s njima će se postupati u skladu s Uredbom (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016.

Provjerite naša pravila zaštite privatnosti

15
godina
s Vama

Lider u kvaliteti poslovnih edukacija
Best Practice je trenersko-konzultantska organizacija specijalizirana za razvoj kompetencija zaposlenika. Pomažemo organizacijama da prodaju i komuniciraju bolje, upravljaju lakše i vode svoje ljude na bolji način.
Kvaliteta nema alternativu stoga u svaki projekt ulažemo više energije, a isporučujemo veću vrijednost od uobičajene. Ponosimo se listom klijenta od gotovo 500 tvrtki od kojih su mnoge lideri u svojim industrijama. Hvala Vam na povjerenju i vidimo se na radionicama.

459

Klijenata u 9 zemalja

3266

održanih radionica

18850

zadovoljnih polaznika

O tvrtki:
IDEALAN OTOK, vl. Petar Majstrović
Sjedište: PALINOVEČKA 19 C, 10000 Zagreb, HR
OIB: 16733450514 (HR16733450514)

Pravni podaci:
Račun kod Erste&Steiermärkische Bank d.d
IBAN: HR1024020061140366283
SWIFT: ESBCHR22
Članovi društva: Petar Majstrović

Kontakti:
Telefon: 013873088
Mobilni: 0913873088
E-mail: [email protected]

Share This
×

Edukacije u košarici

 
Sve ukupno: 0,00  (0,00 Kn)
Kreni na plaćanje
Pogledaj košaricu Obriši stavke