Select Page

Ubija li vaš vizualni identitet konverziju?

Autor: Mišo Mlakić

Datum: 14 svibnja, 2020
miso mlakic blog best practice

Kada govorimo o dva osnovna elementa online svijeta, grafici i sadržaju, za mene nema dileme, sadržaj je ispred i za nekoliko koraka. Iznimke mogu biti u nekim baš specifičnim slučajevima. Zašto tako mislim? Nekoliko je razloga, subjektivnih i objektivnih. Osobno mislim da dobar i kvalitetna sadržaj može nadoknaditi lošu grafiku, ali s druge strane, na oko super grafika ne može nadoknaditi loš sadržaj. Naravno, idealna kombinacija je dobar sadržaj s kvalitetnom grafikom, što svi dans želimo. Ni slučajno ne želim da pomislite kako na grafiku treba obratiti manje pozornosti. Naprotiv, dalje u tekstu ću pokazati i koliko je bitna. Objektivno, grafika, odnosno vizualni trendovi se mijenja vremenom. Grafika također prati i tehnologiju i tehnološke trendove. Što je po meni i plus. Ali tu su i “vanjski” faktori koji oblikuju online trendove, a dva najveća koja su utjecala na promjenu standarda grafičkog izgleda današnjih web stranica su Facebook i Google. Ne samo da su utjecali podsvjesnim povezivanjem boja za određene pojmove (i.e. plava s društvenim mrežama), nego su nam podsvjesno ugradili način na koji konzumiramo web sadržaj. Mali savjet ako slučajno niste već podesili svoju stranicu na ovaj način: ako koristite Facebook ili Google kao jedan od izvora prometa na vašu web stranicu, pripazite na to da vam prva stranica na koju posjetitelj dođe s društvenih mreža sadrži sljedeća 3 elementa:

  • boje koje su vidjeli na oglasu da prate boje na stranici na koju dođu
  • tekst koju su vidjeli na oglasu prati text koji vide na toj stranici
  • izgled i način konzumiranja sadržaja koji se nalazi na stranici treba biti sličan onome na Facebooku ili Googleu, dakle u jednom središnjem redu u smjeru prema dole, bez elemenata sa strana koji bi odvratili pozornost na sebe, ili bar u skroz minimalnom omjeru ako je to baš nužno.

Primjer ovaj članak koji upravo čitate. Savršeno prilagođen tim izvorima prometa. Ako dizajn vaše strance ne prati navedene savjete može doći do pada konverzije (ako je landing stranica u pitanju) i većeg bounce rate-a (kraćeg vremena zadržavanja na stranici). Testirano i provjereno od mnogih priznatih online kompanija. Nisam to ja izmislio ili je meni prvo palo na pamet. Zbog navedenih razloga možete vidjeti ogroman utjecaj društvenih mreža na današnji dizajn web stranica. A kako i Facebook i Google imaju dosta jednostavnog sučelje, od današnjih web stranica se isto očekuje. Ne treba pretjerivati niti pokušavati zadiviti posjetiteljima nekim nepotrebnim grafičkim elementima. Ono što trebate imati i što je nužno ne samo za brendiranje nego i za sam online marketing jest konzistentnost dizajna i boja koje koristite. E sad nakon uvodnih riječi idemo na konkretnu poveznicu dizajna (grafike) i online marketinga: kada govorimo o grafici u marketinškom smislu, tada mislimo na vizualni identitet koji trebate imati i kojeg se trebate držati kroz čitavu vašu marketinšku kampanju. Vaša grafička strana marketinga treba biti konzistentan odnosno pratiti prepoznatljiv vizualni identitet:

miso mlakic blog best practice

Bilo koji medij da koristite, morate imati unaprijed pripremljene smjernice kojima će te se voditi kada radite grafiku. Bilo da radite logo odmah na prvu, pa do ostalih karakterističnih grafičkih elemenata koje možda koristite tipa vizit kartice, brošure, flayeri, web stranica, banneri, olovke itd. Vašim vizualnim identitetom želite stvoriti način na koji vas doživljava vaša publika. To ima ogromnu ulogu ne samo u grafičkoj konzistentnosti nego i u identificiranju i privlačenju ciljane publike. Vaša publika će se lakše poistovjetiti s vama te će to pridonijeti boljoj konverziji. Ono što ja volim predložiti svojim klijentima, a ja to isto radim za sebe, jest korištenje moodboard-a. Moodboard je kombinacija slika, boja i vizualnih formi koje predstavljaju vaš brend. Moj primjer je slika koju ste vidjeli malo više iznad. Prilikom izrade bilo kojeg elementa vašeg marketing funnela koji ima veze s grafikom, tipa landing stranice, oglasa, sales page-a, možete se pozvati na moodboard i provjeriti da li se slaže s njim. Definitivno će vam pomoći pri održavanju grafičke konzistentnosti i osjećaja koji posjetitelj ima kada prolazi kroz elemente vašeg funnela. Pomoći će vam da ne dolazi do nekog velikog odstupanja u bojama, fontovima, osjećaju koji želite prenijeti. Pogotovo ako vam netko drugi radi grafiku, imat će te jednostavnu ali odličnu smjernicu za dizajnera. Da zaključim. Mi ljudi generalno nismo skloni promjenama pa tako ni vaš vizualni identitet ne smije oscilirati. Ako dođe do nekog velikog osciliranja u bojama ili grafici, podsvjesno se može desiti da dođe do nepovjerenja što ubija konverziju. S druge strane, dosljedan vizualni identitet vam podiže kredibilnost i konverziju a to svi želimo.

Nadamo se da Vam je članak bio zanimljiv i da ste naučili nešto novo. Ako želite znanje pretočiti u praktične vještine kojima ćete unaprijediti Vaše poslovanje i povećati prihode pridružite nam se na radionicama ili online edukacijama. Potražite svoju omiljenu radionicu u kalendaru Best Practice edukacija.

 

Prijavite se na newsletter

Primajte stručne članke, obavijesti o nagradnim natječajima, akcijama i radionicama jednom tjedno

Poštujemo privatnost. Vaši se osobni podaci neće prosljeđivati treićim osobama, obrađivat će se povjerljivo i s njima će se postupati u skladu s Uredbom (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016.

Provjerite naša pravila zaštite privatnosti

15
godina
s Vama

Lider u kvaliteti poslovnih edukacija
Best Practice je trenersko-konzultantska organizacija specijalizirana za razvoj kompetencija zaposlenika. Pomažemo organizacijama da prodaju i komuniciraju bolje, upravljaju lakše i vode svoje ljude na bolji način.
Kvaliteta nema alternativu stoga u svaki projekt ulažemo više energije, a isporučujemo veću vrijednost od uobičajene. Ponosimo se listom klijenta od gotovo 500 tvrtki od kojih su mnoge lideri u svojim industrijama. Hvala Vam na povjerenju i vidimo se na radionicama.

459

Klijenata u 9 zemalja

3266

održanih radionica

18850

zadovoljnih polaznika

O tvrtki:
IDEALAN OTOK, vl. Petar Majstrović
Sjedište: PALINOVEČKA 19 C, 10000 Zagreb, HR
OIB: 16733450514 (HR16733450514)

Pravni podaci:
Račun kod Erste&Steiermärkische Bank d.d
IBAN: HR1024020061140366283
SWIFT: ESBCHR22
Članovi društva: Petar Majstrović

Kontakti:
Telefon: 013873088
Mobilni: 0913873088
E-mail: [email protected]

Share This
×

Edukacije u košarici

 
Sve ukupno: 0,00  (0,00 Kn)
Kreni na plaćanje
Pogledaj košaricu Obriši stavke