Select Page

Zašto klasične novogodišnje odluke tako često propadnu?

Autor: Ivana Štulić

Datum: 29 svibnja, 2020
Ivana Stulic blog best practice

Svakim početkom godine nekako smo skloni okrenuti novi list i pokušati promijeniti nešto u životu. Kada se brojčanik resetira i pruži nam se prilika za novih 365 dana pomislimo kako bi bilo dobro napraviti neki pomak, započeti novu naviku, „osvježiti“ se.

Iako je taj poriv pozitivan i prirodan i kao što nas pozitivna psihologija uči, bitno je da si postavimo ciljeve i stremimo ostvariti nešto iz niza dobrobiti koje nam to može donijeti, tzv. novogodišnje odluke često propadnu. Već nakon mjesec dana, ili dva tjedna ili čak dva dana. Koji je tome razlog?

1. Ne znamo ni sami što želimo  – ako nismo dobro promislili o tome, često nismo ni sigurni što bi zapravo bilo dobro za nas pa se povedemo za ljudima iz svoje okoline ili popularnim trendovima. Odlučimo isprobati onu novu dijetu koja je baš sad hit, ili odemo na skijanje iako nas ono baš i ne zanima. Ciljevi bi trebali biti samo naši – u smislu da to zaista bude nešto što jesmo motivirani ostvariti i što je u skladu s našim interesima i vrijednostima. Za to trebamo ipak prvo razmisliti i upoznati se.
2. Kad i znamo što želimo, nismo dovoljno precizni – Istraživanja pozitivne psihologije su pokazala da što smo više specifični oko toga što želimo da je veća i šansa da to ostvarimo. Velika je razlika između cilja – želim neku diplomu do cilja želim diplomu postdiplomskog iz upravljanja projektima na FER-u. Trebamo dovoljno istražiti temu i onda odlučiti što bi nam točno najviše odgovaralo jer samo tako ćemo biti dovoljno motivirani da ustrajemo.
3. Naši ciljevi su nerealni – početkom godine nam porastu apetiti i sanjamo velike snove. Ove godine ću zaraditi milijun kuna! Vježbati yogu pet puta tjedno! Istrčati maraton! Što je sve super ako sada već zarađujemo npr. 750,000 kuna godišnje, vježbamo yogu 3 puta tjedno i trčimo na duge staze. Onda su to možda i dostižni ciljevi. Ako ne spadamo u tu kategoriju, puno je pametnije početi s manjim. Naći neki dobar omjer nečega što nas motivira, a opet nije preteško za ostvariti. Tako ćemo imati puno veće šanse za uspjeh, a jednom kad to ostvarimo, uvijek si možemo zadati i novu zahtjevniju razinu.
 
Sve u svemu, kao i mnoge druge stvari u životu, ovisi o nama koliko ćemo biti mudri kada donosimo odluke i postavljamo ciljeve. Srećom pa pozitivna psihologija je već proučila što funkcionira, a što ne i ako slijedimo te principe, šanse za uspjeh su nam višestruko veće.
 

Prijavite se na newsletter

Primajte stručne članke, obavijesti o nagradnim natječajima, akcijama i radionicama jednom tjedno

Poštujemo privatnost. Vaši se osobni podaci neće prosljeđivati treićim osobama, obrađivat će se povjerljivo i s njima će se postupati u skladu s Uredbom (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016.

Provjerite naša pravila zaštite privatnosti

15
godina
s Vama

Lider u kvaliteti poslovnih edukacija
Best Practice je trenersko-konzultantska organizacija specijalizirana za razvoj kompetencija zaposlenika. Pomažemo organizacijama da prodaju i komuniciraju bolje, upravljaju lakše i vode svoje ljude na bolji način.
Kvaliteta nema alternativu stoga u svaki projekt ulažemo više energije, a isporučujemo veću vrijednost od uobičajene. Ponosimo se listom klijenta od gotovo 500 tvrtki od kojih su mnoge lideri u svojim industrijama. Hvala Vam na povjerenju i vidimo se na radionicama.

459

Klijenata u 9 zemalja

3266

održanih radionica

18850

zadovoljnih polaznika

O tvrtki:
IDEALAN OTOK, vl. Petar Majstrović
Sjedište: PALINOVEČKA 19 C, 10000 Zagreb, HR
OIB: 16733450514 (HR16733450514)

Pravni podaci:
Račun kod Erste&Steiermärkische Bank d.d
IBAN: HR1024020061140366283
SWIFT: ESBCHR22
Članovi društva: Petar Majstrović

Kontakti:
Telefon: 013873088
Mobilni: 0913873088
E-mail: [email protected]

Share This
×

Edukacije u košarici

 
Sve ukupno: 0,00  (0,00 Kn)
Kreni na plaćanje
Pogledaj košaricu Obriši stavke